© Iwan Baan

Courtyard Kindergarten // MAD

Beijing, China

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Located on the site of a traditional siheyuan courtyard dating back to 1725, the scheme inserts a new building that protects the existing buildings that are restored for use. The design features a dynamic floating roof that surrounds the historic courtyard. Preserving the cultural heritage of the site, it forms a multi-layered urban narrative, where old and new co-exist.

Unfolding onto the site with a low and gentle posture, the roof transforms the space between the various buildings into a colorful playground that functions as the main place for children to engage in outdoor sports and activities – place full of magic symbolizing freedom and endless imagination.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

On the southwest side of the roof, a subtly undulating surface of small ‘hills’ creates a high and low terrain, forming a playful landscape.

The kindergarten’s interior has been envisioned as an open-concept layout that serves as a teaching space, library, small theater, and gymnasium – a free and inclusive atmosphere, that functions as the daily education space for 400 children, ages 2-5.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

The new learning space opens towards the historic courtyard buildings giving the children alternating views between old and new; deepening their understanding of time and dimension.

The “Courtyard Kindergarten” reveals several architectural elements – a modern building from the 90s, and a traditional courtyard from 400 years ago – that initially seem to be conflicting.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

By retaining the authenticity of the original buildings, we allow them to co-exist with one another, creating a new kind of interaction between them. The openness and richness of the design allows children to have an objective and true comprehension of the environment that surrounds them. It offers them an understanding of history and place, and the preservation of nature, bringing an inclusiveness between the old and new design, adding value to the community. Credits:- China Academy of Building Research – Executive Architect – ECOLAND Planning and Design – Landscape Designer – MAD Architects, Supercloud Studio – Interior Designer .

Courtyard Kindergarten Gallery

© XTU architects

RIBBON CITY // XTU architects

ONCE UPON A DIFFERENT STORY Cave, hut, village, city, metropolis, ...

Zaha Hadid Architects Designs “Fully-Customizable” Housing System for Honduras

Efficiency, flexibility and sustainability are at the core of this forward thinking new project by Z aha Hadid Architects.

+