© Regis Golay

Coupe Gordon-Bennett // group8

Vernier, Switzerland

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The locational plan of the “Usine-à-Gaz” district consists of five buildings with inner courts situated on a central pedestrian mall, located on a vast plot of land resembling a park landscape; a public pavement borders the park on three sides, opening out on to streets; the fourth side is formed by the limit of the grounds of a public swimming pool.

© Regis Golay

© Regis Golay

© Regis Golay

© Regis Golay

The size of the buildings is graded downwards from east to west, going from five levels plus attic to three levels plus attic. The buildings are mainly given over to apartments with open or subsidized rents or PPE apartments for sale. One of the buildings is used exclusively for administrative offices.

© Regis Golay

© Regis Golay

© Regis Golay

© Regis Golay

The ground floors which open out on to the mall will house arcades used for different activities. There is a communal underground parking area running along the axis of the mall, joining up the basements of the buildings. The buildings themselves: the architectural differentiation of the buildings was based on a principle of variation.

© Regis Golay

© Regis Golay

© Regis Golay

© Regis Golay

The buildings are surrounded by continuous balconies and a unified coating of paint has been applied to the guard rail, allowing for possible variations of treatment of the surfaces and range of colours..

© group8

© group8

© group8

© group8

Coupe Gordon-Bennett Gallery

Read more articles by Architizer
© Dylan Perrenoud

House 1 // alice epfl

Lausanne, Switzerland

© Philip Vile

Albion Barn // Studio Seilern Architects

Little Milton, United Kingdom

+