© Studio Gil

Concrete House // Studio Gil

London, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Situated in Mile End, East London, Studio Gil were commissioned by the owner of a Victorian terraced house within a conservation area to look at options for creating an extension towards the rear of the property and improve remodeling of the existing interior spaces. The proposed solution consisted of creating an ‘infill’ rear extension with connecting views right throughout the house, while also creating a physical connection with the existing rear garden.The interior of the house was massaged to create wider access corridors, improved natural light, and an upgrade in finishes.The project takes an explicit interest in engaging with existing and proposed surfaces and materials in a very honest way.

© Studio Gil

© Studio Gil

© Studio Gil

© Studio Gil

A selective palette of proposed materials comprising of white concrete, finish face plywood, reclaimed Iroko timber, and brushed steel was chosen and applied to various surfaces and finishes throughout to complement the existing brickwork and timber construction of the house. Wherever possible, materials were left in their ‘raw’ state so as to emphasize the texture and surface of the material.

The rear extension is flooded with natural light through the use of skylights and a new glazed wall that opens to the rear reinforcing a connection with the existing garden.

© Studio Gil

© Studio Gil

© Studio Gil

© Studio Gil

White concrete and Iroko timber from the internal palette of materials are carried to the external garden surfaces forming utilitarian roles such as planters, benching, barbecue, and storage. The garden is conceived as an external room that will be frequented as much as the internal spaces.Surface drawings and various physical models were made by Studio Gil as part of the design process to develop the spatial and textural language of the project.Photography: Simon Kennedy.

© Studio Gil

© Studio Gil

© Studio Gil

© Studio Gil

Concrete House Gallery

© Studio Egret West

Plus X // Studio Egret West

Brighton, United Kingdom

© Iwan Baan

Open Eye: 7 Oculi That Pierce the Sky

Differing greatly in both scale and typology, these projects exhibit a breadth of flexibility while still remaining fixated on the diffusion of sunlight and connection to natural elements.

+