© Arthur Bagen

Retail space and housing Steenweg Utrecht // Dreessen Willemse Architecten

Utrecht, The Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The Steenweg is a project of Dreessen Willemse Architecten and Diederendirrix Architecten. The Steenweg is one of the oldest (stone-paved) streets in the historical city center of Utrecht. The existing property at number 17, with facades facing the Steenweg and the two alleyways Massegast and Hekelsteeg, was one of the few properties on the Steenweg not considered to be a monument.

© Arthur Bagen

© Arthur Bagen

The property was in bad condition due to a lack of maintenance and had very low ceilings, making the property difficult to let. As a condition for the demolition, the municipality required that a ‘new monument’ be built in its place. The building lines and the gutter heights of the new building for the retail space and student housing are the same as those of the original buildings, subtly partitioning the main building and the outbuilding.

© Arthur Bagen

© Arthur Bagen

The rhythm of the window openings follows this partitioning and is based on the division of a classical facade. The uneven division of the front facade, not visible at first glance, refers to the two buildings that originally stood there and conforms to the parcelling of the plots on the Steenweg.

© Arthur Bagen

© Arthur Bagen

The shape of the roof also fits in with the roofscape of the city center. Where the building has a classical form language, a modern materialization and detailing is applied. Natural stone frames accentuate the window displays and together form the plinth. At the corner, one window has been pushed upward, accentuating the building corner at the Massegast.

© Arthur Bagen

© Arthur Bagen

By placing one side of the frame at an angle, the window looks towards the Steenweg. The facades are rich in color and texture due to the very long hand-formed bricks. The white window frames contrast with this surface. The building contains a retail space divided over 2 floors, which will be connected by an escalator.

© Arthur Bagen

© Arthur Bagen

On the 2nd and 3rd floors, there a 13 student rooms together with a communal sitting room and shared bathroom facilities. On the 3rd floor, there is also a communal roof terrace. The student bicycle storage and the retail storage space is located in the basement. To retain the underlying valuable archaeological layers and the medieval cellar walls, the building spans over the cellars.

© Arthur Bagen

© Arthur Bagen

This fact, as well as the short construction time and the difficult to reach site in the city center, posed exceptional requirements for the light structural system and the construction methods used for the project. .

© Arthur Bagen

© Arthur Bagen

Retail space and housing Steenweg Utrecht Gallery

© Edmund Sumner

Merchant Square footbridge // Knight Architects

London, United Kingdom

© ASK Studio

Giovannetti Community Shelter // ASK Studio

Urbandale, IA, United States

+