© Formwerkz Architects

Cloister House // Formwerkz Architects

Johor, Malaysia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The house is built for a client and his family who seeks a communal way of living, but cherishes privacy and security. Being frequent entertainers, he desired for generous spaces for hosting events of various scales. Inspired by the Chinese courtyard house, the project seeks to re-adapt the vernacular typology in a tropical context.

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

Sitting on 45,000 sq. ft land, fortified concrete walls encloses the compound, creating a safe environment for the young children to play outdoors without much supervision. The main bulk of the house where communal living and entertaining occurs, is compacted over a third of the plot size, freeing up a vast expanse of space for a back garden, pool and an annex block which houses the private bedrooms.

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

The massing is a deep square block delineated into 9 sub-grids, punctuated with a series of courtyards interspersed. The courtyards are an essential strategy in the context of the tropics, as they bring daylight and natural ventilation to the recesses of the deep building form. Internally, courtyards anchors the main blueprint.

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

Intuitive to the sun-path, communal activities occur sporadically around the courtyards that receives day-light throughout the day. Not restrained by physical rooms, living occurs organically, imbuing the cloister spaces an infinite permutation of possibilities. Exemplifying a re-interpretation of Tropical Architecture, a cornerstone element of the Tropical Architecture Language, the pitch roof, is inverted and expressed as a key architectural feature.

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

Sloping towards the courtyards in a reversed pitch fashion, it gives rise to a series of undulating timber ceiling ridges. At nightfall, the glow of the light from the interior emanates through a glass strip facade, revealing the intricacies within.Credits: Iskandar Idris Formwerkz Architects, Alan Tay Formwerkz Architects, Sarah Ng Formwerkz Architects Credits:- Formwerkz Architects – Partner – Alan Tay- Formwerkz Architects – Iskandar Idris- Formwerkz Architects – Sarah Ng.

Cloister House Gallery

Read more articles by Architizer
© INK Architects

Athletic Complex // INK Architects

Nur-Sultan, Kazakhstan

Soft Civic by Hadley Fruits

Architectural Details: Soft Civic by Bryony Roberts Studio

Bryony Roberts brings a human touch to City Hall.

+