© Roland Baldi Architects

Civil protection centre Ritten // Roland Baldi Architects

South Tyrol, Trentino-South Tyrol, Italy

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Team: Arch. Harald Kofler, Arch. Carlo Scolari, Arch. Sila Giriftinoglu, Arch. Karin Kretschmer Architecture saves us: With the new building of the Civil protection centre Ritten, Roland Baldi Architects have designed a “common home” for the command of the Fire Brigade, White Cross and Alpine Rescue where they can operate smoothly and proactively across all areas of expertise.With its simple and sculptural form, the new Civil protection centre Ritten forms a contemporary contrast to the rural and local architectural language typical of the area.

© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz

The two-storey building, constructed according to the Klimahaus A standards, is integrated into the natural course of the terrain slope and communicates with the north-facing entrance area with the main road and the residential area behind it. The largest part of the volume, however, was arranged in a compact structure below the parking lot.

© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz

The basement serves simultaneously as a boundary wall and fence for the car park above and the garage behind it. The central main entrance on the ground floor leads directly to a spacious welcome area with a training room, which is open to the public and can also be easily used for external events.

© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz

From the entrance area you can reach the recreational and administrative areas of the individual civil protection organisations, which are arranged on both sides and are spatially separated from each other. They are accessible from the entrance area via a central corridor. The storage rooms, offices and dormitories are located in the north, while training, recreation and youth rooms face south.

© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz

In front of the three areas there are spacious terraces the south, which allow for a spatial extension of the recreation areas to the outside as well as the creation of a private, protected outdoor area.

In a central position there is the common staircase that connects the ground floor and operating rooms.

© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz

In this way, with the shortest possible route each of the three organisations can reach their respective changing rooms that are directly connected to the vehicle halls. Each of the changing rooms has its own sanitary group with showers and WC, separated by gender.
The command rooms of the Alpine Rescue and Fire Brigade are located next to each other and can be connected to form a common unit in case of large-scale operations.

© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz

The vehicle halls open to the common training yard, which is accessed by a separate road accessible only to emergency vehicles. This route organisation allows maximum functional efficiency and optimal separation of the different areas, while optimising synergies between the three civil protection organisations.Thanks to the façade made of dyed stamped concrete in reddish colour inspired by famous Ritten earth pyramids, the Civil protection centre Ritten fits perfectly into the impressive landscape.The façade design is based on the simple interplay between the materiality of the building skin and the flat transparent surfaces of the window elements.

© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz

The use of stamped concrete gives the clear geometry of the building a lively and multi-layered surface and refers in terms of content to the surrounding landscape.

Roland Baldi Architects also designed the new underground car park, the public parking lot and the bus station directly adjacent to the civil defence centre.

© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz

Together with the nearby railway station, these form the new mobility centre of Klobenstein..

© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz

Civil protection centre Ritten Gallery

© Splinter Society Architecture

Three Stories North // Splinter Society Architecture

Melbourne, Australia

© KOICHI TAKADA ARCHITECTS

Sunflower House // KOICHI TAKADA ARCHITECTS

Sunflower House is a Climate Positive single-family dwelling, commissioned by ...

+