© Eiichi Kano

China Academy of Art’s Folk Art Museum // Kengo Kuma and Associates

Hangzhou, China

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The folk art museum stands in the campus of China Academy of Arts in Hangzhou. The site was formerly a tea field that formed a hillside. Our point was to design a museum from which the ground below can be felt, by continuing the building’s floors that follow the ups and downs of the slope.

© Eiichi Kano

© Eiichi Kano

© Eiichi Kano

© Eiichi Kano

Planning is based on geometric division in the units of parallelogram to deal with the intricate topography. Each unit has a small individual roof, so the outlook became like a village that evokes a view of extending tiled roofs. The outer wall is covered with a screen of tiles hung up by stainless wires, and it controls the volume of sunlight coming into the rooms inside.

© Eiichi Kano

© Eiichi Kano

© Eiichi Kano

© Eiichi Kano

Old tiles for both the screen and the roof came from local houses. Their sizes are all different, and that helps the architecture merge into the ground naturally. .

© Eiichi Kano

© Eiichi Kano

© Eiichi Kano

© Eiichi Kano

China Academy of Art’s Folk Art Museum Gallery

Read more articles by Architizer
© Alex Filz

Johannis // noa* network of architecture

Dorf Tirol, Italy

© Rua Arquitetos

Galeria Babilônia 1500 // Rua Arquitetos

Rio de Janeiro, Brazil

+