© Steve Dunwell

Channel Center Garage // Spalding Tougias Architects, Inc.

Boston, MA, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Program includes 970 parking spaces of which 10 are for electric vehicles and 6 are for car pool vehicles; interior parking for 100 bicycles.

The client’s objective was to build a garage that was more than a blank box to store cars. As architects, our goal was to balance the functional and structural frameworks with an artistic expression.

© Steve Dunwell

© Steve Dunwell

© Steve Dunwell

© Steve Dunwell

The precast concrete structure with long horizontal bands is countered with ornamental metal screens; the slope of the ramp with a metal screen canvas conveying the angle. Functional elements, stairways and elevators, are expressed for visual interest and user experience. The layering of shapes and textures is dramatized by the play of light and shadow, of pattern, color and reflection.

© Steve Dunwell

© Steve Dunwell

© Steve Dunwell

© Steve Dunwell

With a creative team of architect, lighting designer and artist, the art and architecture are integral in expression. Thus, the garage is more than a place to store cars, it is the backdrop to the new park it fronts, it is the largest public art installation in Boston, and it demonstrates that the most pragmatic of structures can contribute to the public realm.
.

© Steve Dunwell

© Steve Dunwell

© Steve Dunwell

© Steve Dunwell

Channel Center Garage Gallery

Read more articles by Architizer
© Tartan Arquitetura e Urbanismo

Centro Cultural Univates // Tartan Arquitetura e Urbanismo

Lajeado, Brazil

© Studio MK27

Cultura Bookstore // Studio MK27

São Paulo, Brazil

+