© Shigeru Ban Architects

Centre Pompidou Metz // Shigeru Ban Architects

Metz, France

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

My first thoughts when beginning the design were two recent phenomena concerning art museums throughout the world today. The first trend, which has become widely known as the “Bilbao Effect”, was born from the Guggenheim Museum in Bilbao, Spain, designed by Frank O. Gehry and completed in 1998. The strategy was to create sculptural architecture in an internationally unknown city to draw tourism, and it was ultimately a success.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

But there is an opinion that this kind of architecture spoils its functionality by disregarding the concerns of artists and staff, to produce a personal monument resulting in poor conditions for displaying and viewing art.
As an example at the other extreme, there is a method of renovating old industrial architecture to produce an optimal space for the exhibition of works, however neutral the architecture may be.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

The Tate Modern in London, and the Dia:Beacon completed in 2003 in upstate New York for the Dia Art Foundation are such successful examples. Rather than choosing either extreme, I thought to create a design concept which considered the ease of displaying and viewing art, while architecturally leaving a deep impression with visitors.

In order to create functional spaces, I articulated the program into simple volumes with a clear circulation amongst them.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

They were arranged three-dimensionally, in order to simplify their functional interrelationship.
The general galleries with varying requirements for lengths were based on a 15m wide module to create three simple square tubes with long, 90m deep rectangular volumes inside. The three tubes are stacked vertically and arranged around a hexagonal steel frame tower which contains the stairs and elevators.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

The space created beneath the tiered ceilings of the three shifted Gallery Tubes make up the Grand Nef Gallery. The main purpose for this annex to the Centre Pompidou was to be able to show more works to the public (only about 20% of the entire collection is exhibited in Paris), and to be able to display the very large works that cannot be shown in the Paris museum due to the 5.5m ceiling height under the beams.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

To accommodate this requirement, 18m was maintained as the highest ceiling height under the Grand Nef Gallery. The site is the location of the original switchyard south of the current station, and is isolated from the urban center of the city to the north. To establish contextual continuation with the city, the large picture windows at the ends of the three gallery tubes frame views to the city’s monuments.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

Through this design, the building and the city become one. The picture window of the uppermost Gallery Tube 3 frames the view to the cathedral, the symbol of Metz, and Gallery Tube 2 frames the central station. Owing to Metz’s proximity to the German border and the many wars of the past, the city has changed hands between France and Germany on several occasions.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

This station is thus an important part of the city’s history, a monument in the neo-Romanesque style during a period when Metz was under German occupation. Aside from the three Gallery Tubes, there is a round volume containing the Creation Studio with a restaurant on top, and a square-shaped volume containing an auditorium, offices, and other back of house program spaces.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

A timber roof structure in the form of a hexagon hovers over all of the separate volumes in order to unify them into a cohesive whole. To the French, the hexagon is a symbol of their country, as it is similar to the geographical shape of France. Furthermore, the hexagonal is composed of a pattern of hexagons and equilateral triangles inspired by traditional woven bamboo hats and baskets of Asia.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

Although it is preferred to form triangles to create in-plane stiffness, by dividing up the whole surface into triangles, six wood elements would converge at each intersection producing extremely complex joints. By creating a pattern of hexagons and triangles only four wood elements ever intersect. The intersections do not use mechanical metal joints, because if they were used, the surface would become voluminous and the lengths of the elements would all become unique, increasing the complexity and also the cost of the joints.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

Instead, each member overlaps one another similar to bamboo wickerwork. This idea came from a traditional woven Chinese hat I found in an antiques shop in Paris in 1999 while designing the Japan Pavilion for the Hanover Expo. I was collaborating with Frei Otto to design the pavilion as a paper tube grid-shell structure, and since first seeing his design of the Institute for Lightweight Structures and Conceptual Design at the University of Stuttgart, I was fascinated with the tensile wire-mesh structure while also being left with some doubts.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

When I saw the Chinese hat, these doubts were cleared. Frei Otto’s wire-mesh allowed the formation of an interesting three-dimensional interior space using the minimum amount of materials, but in the end the wire was only a linear member, and in order to build a normal roof, a timber shell had to be formed over the wire-mesh.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

When I saw this, I wondered about the possibility of making a grid structure using wood (laminated timber) that can be easily bent two-dimensionally, where the roof can be placed directly on top. Since timber can be used as both a tensile member and compressive member, I thought it could be realized as a compressive shell structure, in addition to being a tensile mesh structure.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

Since then, I have continued to develop timber structures, such as Uno Chiyo Memorial Museum Proposal (Iwakuni City, 2000), Imai Hospital Daycare Center (Akita, 2001), Atsushi Imai Memorial Gymnasium (Akita, 2002), Bamboo Roof (Houston, Texas, 2002), Frei Otto Laboratory Proposal (Cologne, Germany, 2004), and this work has culminated in the now completed roof of the Centre Pompidou Metz.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

During the competition phase, through ties from Bamboo Roof, Cecil Balmond of Arup was in-charge of the structure for the roof, and a timber and steel hybrid structure was proposed, but after winning the competition, as stated above, a completely timber roof structure was developed.

Another important aspect of the concept is the continuation of interior to exterior spaces, and the sequence of spaces borne from these relationships.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

Buildings are generally boxes that only begin when the interior and exterior are separated by walls. However, a space can be created with the presence of just a roof. In recent years art has become more and more conceptual that it is distancing the general public. There is an increasing number of people not willing to pay money to enter a box to view works that they may not even comprehend.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

Instead of a box, the museum is a gathering place under a large roof that is an extension of the surrounding park. As it is easier to enter without the presence of walls, the façade was composed of glass shutters that can be easily removed. Mies van der Rohe’s New National Gallery in Berlin has walls that are all in glass, but is only visually transparent, and cannot be called physically transparent.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

The large volume of the forum can be accessed free of charge, where people can have tea and freely enjoy the sculptures and installations there while they are drawn by glimpses of the artwork in the galleries, and gradually experience the sequences of spaces as they proceed further. The interstitial areas between the large roof and each volume have various functions.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

First, it is a forum space for gathering. Secondly, on top of Gallery Tubes 1 and 2, it is an exhibition space for displaying sculptures, taking advantage of the natural light filtering in through the roof. The 840 square meters of these two exhibition spaces were extra spaces not originally requested in the program.

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

Unfortunately, the restaurant atop Gallery Tube 3 which was originally proposed during the competition had to be cancelled due to budgetary reasons (according to French building code general purpose floor use higher than 28m above ground are considered a high rise building, which makes emergency evacuation and safety precautions very complex).

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

These are the concepts of this architecture..

© Shigeru Ban Architects

© Shigeru Ban Architects

Centre Pompidou Metz Gallery

Read more articles by Architizer
© Dualchas Architects

Raasay Hall // Dualchas Architects

Glasgow, United Kingdom

© FUTURE STUDIO

WRAP HOUSE // FUTURE STUDIO

Hiroshima-shi, Japan

+