© UNStudio

Centre for Virtual Engineering // UNStudio

12, Nobelstraße, Vaihingen, Stuttgart, Germany

Architizer Editors Architizer Editors
Text description provided by the architects.

Contemporary companies, particularly those in the creative industries, are bringing about substantial change in the ways in which we work today. They are fully embracing changes which promote and stimulate creative work processes through communication, experimentation and new forms of collaboration. There is an understanding that – alongside ever improving connections to external information resources – encouraging communication and knowledge sharing within individual companies increases the potential for more creative and experimental approaches to work.

© UNStudio

© UNStudio

This results in a better understanding of the potential for the optimal organisation of human resources and in turn, a workforce that is stimulated to play an essential part in the creation of improved output.This understanding is no longer limited to the creative industries alone however. As one of the most important internationally operating research institutes in the world, the Fraunhofer Institute requires a building which not only accommodates and reflects the work it carries out, but also stimulates its workforce and encourages new working methodologies.UNStudio’s design response is to apply its research into the potential to expand contemporary understandings of new working environments into a wider arena and thereby affect a design approach that creates working environments which stimulate communication, experimentation and creativity through a new type of office building.

© UNStudio

© UNStudio

The the Centre for Virtual Engineering ZVE becomes a prototype building; one which not only incorporates a fully inclusive approach to sustainability, but which also provides an example of the role that architecture can play in the working environments of the future.Located on the research campus of the Fraunhofer institute in Stuttgart Vaihingen, the Centre for Virtual Engineering ZVE specializes in the investigation of different multidisciplinary work flows.

© UNStudio

© UNStudio

UNStudio worked in collaboration with Asplan from Kaiserslautern on the architectural services for the Centre. UNStudio was responsible for the design development, the required 3D-planning and implementation during all planning processes. Asplan was responsible for the development of the construction documents and the site supervision.All parts of the programme were implemented into the spatial organisation of the building.

© UNStudio

© UNStudio

The diagrammatic approach employed combines the laboratory and research functions with the public exhibition areas and a scenographic routing of the visitors into an open and communicative building concept. The different working areas are distributed with regard to the needs of the employees. There are no spatially separated departments along the band of laboratories.

© UNStudio

© UNStudio

Instead, working areas merge into each other, promoting interdisciplinary work practices. The scenographic visitors routing is also an essential element of the design. Visitors move from the multimedia entrance hall, up the stairs which diagonally cross the atrium. The stairs serve as a guiding line which is emphasised by the addition of a bright colour concept.

© UNStudio

© UNStudio

Colour is used both in the facade and interior to distinguish the various programmatic elements, such as offices or laboratories. On the stairs a  gradient is used to further aid in way-finding. In this way, not only a space of communication emerges but also an interface for visitors and employees.

© UNStudio

© UNStudio

Returning to the starting point, the Virtual Reality area forms the highlight of the visitor tour.Construction and design elements are integrated within a coherent structure with open and closed elements. The geometry of the floor plan, consisting of curved and straight elements, dissolves into the saw tooth geometry of the facade whilst maintaining the effect of a continuously transforming surface.

© UNStudio

© UNStudio

.

© UNStudio

© UNStudio

Centre for Virtual Engineering Gallery

Read more articles by Architizer
© UNStudio

Education Executive Agency & Tax offices // UNStudio

Groningen, Netherlands

Is Geothermal Cooling the Answer to Climate Change? These 7 Projects S ay Yes

Ok, ok, we get it. The earth is heating up at a historic rate. While this seems like boring old fact by now, it will have very real impacts on our everyday lives. To put it in perspective, Climate Central developed this interactive map that charts these effects of climate change and what 1,001 cities…

+