© Estudio Galera

Casa RINCÓN // Estudio Galera

Ostende, Argentina

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Part of a wholeRincon House is the first of a group of rental houses located near the beaches of Ostende, a historical coastal town which used to experience a time of great splendour. The town gradually lost its condition of vacation city to the neighbouring cities of Pinamar, Valeria del Mar and Cariló.

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

Ostende thus turned into the city with the largest permanent living population –mostly, working class- of the County. Its geographical, historical and social features are portrayed in an architecture that reflects contemporaneity with signs of formal and material austerity.

The main challenge was to project six houses in topographically varied adjacent lots within a hybrid concept that highlights a single-family house in an independent lot at the time that specific conceptual characteristics reinforce the idea of the whole.

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

Typological reformulations The house forges a bond with its surroundings. The existing residences represent the popular brick chalet of Pinamar of the ‘80s and mid ‘90s characterized by a principal body with exposed raked-jointbricks, wood millwork and big sloped roofs. Rincon House redefines this style and adjusts the materiality to current technology.Intended for a generic user, the house minimizes the bedrooms area so as to maximize the resources used in the meeting and leisure ones.

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

The barbecue area closes the living/dining room area at the time that works as an interior/exterior nexus, deconstructing –gradually- the architectural box.The non-built void as the main space of the projectThe house hallmark allows to cut the lot in portions on both sides, and thus creates a constrained space of ownership to the rear façade and a containment of the main access.The space on the rear facade is an important aspect of the project, both to the individual residence and to its concept as part of the whole.

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

This space consists of a garden of aged trees –rare in a sand dune environment- which was left unaltered to provide a ‘natural shelter’ for leisure. The form and location of the house closes views from the two streets.The house as a contrast between nature and artificiality from a formal and chromatic standThe house lifts off the ground creating a sensorial dynamism at the time that prevents the erosion of the masonry when it touches the ground.The need for privacy in the bedroom turned out in an articulated proposal: a partition of the programme maximizing the perimeter and focusing on the sunlight and views from the fenestrations.

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

In other words, a stratified volumetric scheme opened on its longitudinal side and closed to the busiest street and future neighbours. The double slop on the roofs opens the space to the exterior, maximizing the entry of sunlight during the morning and afternoon.The materiality was selected -after various testings- for several reasons.

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

First, its monolithic appearance creates a formal simplicity of great visual value. Furthermore, the fact that local craftsmen dominate the masonry trade contributed to the choice of common bricks as the main material in the construction.
A double bearing wall made of common brick with air chamber solves the thermal, waterproofing and structural needs of the project at the time that reduces the cost of maintenance to the minimum.

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

The different brick bond types create games of lights and shadows, hideservice elements –such as air conditioning condensers- and resolve differences in boundaries, porosities and reliefs without losing its formal chromatic homogeneity. .

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

© Estudio Galera

Casa RINCÓN Gallery

Read more articles by Architizer
© FTA Filippo Taidelli Architetto

CELLS Healthcare of the Future // FTA Filippo Taidelli Architetto

Italy

Freemen's School Swimming Pool

Architectural Details: The Stunning Glulam Beams of London Freemen&#82 17;s School Pool

Building structure and warmth in Ashtead.

+