© Site Specific Arquitectura

Casa de São Lourenço // Site Specific Arquitectura + P06 Atelier // Site Specific Arquitectura

Manteigas, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

CASA DE SÃO LOURENÇO
Site Specific Arquitectura– Patrícia Marques e Paulo Costa + P-06 Atelier – Nuno Gusmão
2014-2018
Client – Burel Montain Hotels
Project team – Simão Botelho, Tânia Oliveira, Joana Presépio, Jacinta Fialho
Area – 2200 m2
Landscape Architecture – Baldios Arquitectos Paisagistas
Photos – FG+SG Fernando Guerra / José Vicente – Agência Calipo

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

CONSTRUCTOR – ABA – A.
Baptista de Almeida – Engenharia e Construção Civil
The new intervention in Casa de São Lourenço is inseparable from the construction of Pousadas de Portugal network, with Pousada de São Lourenço, opened in 1948 in Serra da Estrela, 1200m high, leaning over the Glacier valley of the river Zêzere.

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

This ambitious plan aimed at promoting the culture and customs of the various regions of Portugal, combining, for this purpose, the work of modern architects with regions’ traditional practices.
The current intervention persists in the principles of the original project, seeking to clarify and prioritize the different interventions to which the building was subjected to, and fulfils the requirements and ambitions of service and status of a 5-star hotel.

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

The new construction, in exposed concrete, acts as a device of observation and contemplation, redeeming the relation between guests and landscape, from any space of the hotel.
Its simple and rational geometry allows the creation of large glazing and generous exterior spaces, in all rooms and social areas.
The use of burel, locally made wool fabric, and the reuse of the original designs and furniture of the Pousada become the guiding line that gives unity to the multiple contemporary spaces and atmosphere now created, in tune with the history and the landscape that surrounds the new hotel..

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

© Site Specific Arquitectura

Casa de São Lourenço // Site Specific Arquitectura + P06 Atelier Gallery

+