© Juan Rodríguez

Casa de los Bomberos // Coll-Barreu Arquitectos

Ibaiondo, Bilbo, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

El edificio acoge los servicios de Protección Civil de un área metropolitana de un millón de habitantes.
Desde el solar es visible la densa longitud urbana de Bilbao, apretada en las márgenes angostas y profundas del Nervión.
También es visible la topografía verde y vertical de las paredes que circunscriben la ciudad y la comprimen contra la ría.

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

Un vacío central longitudinal, del tamaño de la mitad del edificio, se vuelca hacia el valle, para dejar entrar a las colinas cercanas, la ciudad de abajo y de enfrente, los montes de la margen opuesta y el propio aire húmedo de Vizcaya, que se funden en una continuidad casi total, como si fueran una misma materia.

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

Como los viejos edificios de bomberos, el edificio asume su presencia pública hacia un área urbana nueva y extensa.
Persiste en los dos edificios conectados una referencia a las construcciones industriales, aquellos edificios-máquina o decantadores de procesos que transformaron la historia de la ciudad.
y pautaron la vida de sus gentes.

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

© Aleix Bagué

© Aleix Bagué

Probablemente, los programas de la Casa de los Policías y la Casa de los Bomberos podrían ser intercambiables a través de su cordón elevado.
The building accommodates the central Fire Department for a one million people urban area.
From the site dense urban length is visible, squeezed on the narrow and deep banks of the river.

© Juan Rodríguez

© Juan Rodríguez

© Coll-Barreu Arquitectos

© Coll-Barreu Arquitectos

Also visible is the green landscape, with water and vertical slopes that confine the city and compress it against the estuary.
The rainy atmosphere seems to lie dormant on the site.
The land, the nearby hills, the city in front and below, the mountains from the opposite bank and even the moist air come together in an almost complete continuity, as if they were the same subject.

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

The inner areas of the Firemen House are emptied towards the valley.
Like the old fire stations, the building takes its public presence towards a new and large urban square.
In these buildings, there is still a reference to some industrial constructions, those building-machines or process decanters that have transformed the history of the city and set off the lives of its people.

© Coll-Barreu Arquitectos

© Coll-Barreu Arquitectos

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

Probably, both houses –policemen house and firemen house- could be not only metaphorically interchangeable through their high cord.
Consultants
NB35 (structures)
Indotec (mechanical and electrical)
COLL-BARREU ARQUITECTOS (Facade)
COLL-BARREU ARQUITECTOS Juan Ángel Aketxe (Quantity Surveyor)
Model
Luis Montiel
Photographs
COLL-BARREU ARQUITECTOS
Aleix Bagué
Juan Rodríguez.

© Juan Rodríguez

© Juan Rodríguez

© Juan Rodrí­guez

© Juan Rodrí­guez

Casa de los Bomberos Gallery

Read more articles by Architizer
© PLURAL

House in a House // PLURAL

Bernolákovo, Slovakia

© Matharoo Associates

Moving Landscapes // Matharoo Associates

Ahmedabad, India

+