© Singular Studio

Can Caubó // Singular Studio

Balearic Islands, PM, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Can Caubó, a detached house that offers a sober and elegant image, designed under a uniform color palette and two main materials: exposed concrete and wood. With a privileged location, on a cliff in Portocolom, Majorca, this house opens onto the Mediterranean through simple geometric volumes that generate a modern and environmentally friendly architectural composition.

© Singular Studio

© Singular Studio

On a landscape composed of Mediterranean vegetation, the house does not exceed in height the global mass of pine trees that surround it, thus, we achieve that the force of the concrete is clearly integrated and does not clash on the horizon of the landscape. Two materials are the protagonists in this project and the large interior patio is the singular element on which all the rooms in the house are structured and arranged.

© Singular Studio

© Singular Studio

The patio becomes a focus of lighting and vegetation that enriches the interior with light and life. The main access to the house is through an opaque, concrete facade. It is an imposing emptied volume that generates a sensation of singular weightlessness which, in turn, is harmonized by the use of wooden slats.

© Singular Studio

© Singular Studio

This large volume is in front of the access roads and provides intimacy and privacy to the rest of the house. On the contrary, the opposite façade is exposed to the landscape, opens up to the privileged views and allows our client, from any room, to have sea views and feel protected from nearby buildings.

© Singular Studio

© Singular Studio

The house is distributed on two floors, thus becoming the access floor in the day area with different rooms that revolve around the interior patio: living room, dining room, kitchen, laundry, winter room, games area, toilets and garage. On the upper floor are the night areas, where all the bedrooms with their respective bathrooms have been located, providing this space with the tranquility necessary for a good rest..

© Alex Shoots Buildings

Apropos Architects Construct ‘Career Changing’ Residenz Ei senerz

Sargans, Switzerland

Video: Explore Ricardo Bofill’s Stunning Home Inside a Ruined Cement F actory

In this magical short movie, the Spanish architect discusses his abode, a brilliant case study in th e art of adaptive reuse.

+