© Aquidos Arquitectes

CAN BADELL YOUTH CENTER // Aquidos Arquitectes

Bigues i Riells, Spain

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

THE YOUTH’S SPACE IN THE PARK
“La c@va” new Youth Center is located at Can Badell Park in Bigues i Riells Village.
Providing spaces for social inclusion, freedom of action and self-management, while supporting many different activities that will energize the area, this new social building becomes a reference for the young ones.

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

The design of the building starts from the co-creation between the city council, the youth associations, and the technical team.
GOALS AND PROPOSAL
The aim of the project is to generate spaces for relationship and social integration in a very disintegrated territory in order to link it to the functional infrastructure of the Town Center.

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

A healthy space that respects its natural environment.
At the same time, to respond to a public investment that, while guaranteeing versatility of present and future use, it is a building of minimum construction cost, energy demand as well as maintenance cost.
REQUIREMENTS – FUNCTIONAL PROGRAM
The building complies with a socio-cultural functional program in which coexists an administrative area, services and facilities, and social and cultural activities spaces.

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

The program is developed on a single-story building where the access area is also the one that distributes users and uses.
Around this access, there are 3 large multipurpose spaces that can be differently managed through big sliding doors enjoying maximum solar incidence along with landscape relationship.
THERMAL AND ENERGETIC CAPACITIES

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

The passive systems and solar radiation regulation on the building perimeter is controlled through vegetative pergolas, ventilation courtyard, the SATE façade system thermal isolation, thermal inertia provided by the subsoil, five solar collectors and a Trombe Wall façade that include an air chamber and an interior ventilation system that allows the building to maintain a temperature higher than the exterior during the winter period..

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

© Aquidos Arquitectes

CAN BADELL YOUTH CENTER Gallery

© KCAP Architects&Planners, Felixx Landscape Architects & Planners

‘Typhoon-proof’ Shenzhen’s East Coast // KCAP Archit ects&Planners, Felixx Landscape Architects & Planners

Shenzhen, China

Temporary or Permanent: What Can Architecture Do in Post-Disaster Reco very?

How can architecture help communities recover faster? Consider successful precedents that were const ructed with a tight budget in disaster-prone areas.

+