© C.F. Møller Architects

Campus Hall Student Housing University of Southern Denmark // C.F. Møller Architects

Odense, Denmark

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The design of the new student housing for the University of Southern Denmark in Odense is based on a strong community spirit. The 250 student residences are located in three interconnected 15-storey buildings. This means that the residence has no front or back, but appears attractive from a 360-degree perspective.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

The building’s distinctive shape will make it easily recognizable on the campus, and clearly advertises its distinct residential content.

The project constitutes a link between the 1966 linear university campus and the new Cortex Park, a Research and Knowledge Park designed by C.F. Møller in 2009 as a more irregular and dense urban cluster.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

The university’s clear structure is also an inspiration for the student residence: with its layout centred on common spaces on all floors, the new building reinterprets the existing university’s manageable and human-scaled campus laid out around common environments – a sort of vertical campus.

The site’s terrain slopes gently towards an elongated wetland to the south and the residential building becomes part of the science park structure, with the three towers forming a clear landmark on the development’s eastern end.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

The three towers are rotated relative to each other, inscribing them in faceted angles of the science park, while the direction of the front plaza uniting the towers refers to the linear modernism of the university campus.

The dorm rooms are located on the outer faces of the three towers, where they all enjoy views of the countryside without overlooking neighbouring rooms, due to the building’s turns and twists.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

Each room has a private balcony, which both helps make the homes attractive, but also has an environmental function: The shading internal balconies help manage solar gain, contributing to significant energy savings.

Moving inwards from the private rooms towards the communal kitchen in the centre, areas gradually become more and more collective: A shared living room acts as a social meeting place for the small cluster of seven rooms, which all residences are grouped in, and as a transition to the fully communal spaces.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

The kitchens at the centre of each floor are shared by all, and feature generous glazed facades that ensure light and views in three directions. The common areas are not only present on the residential floors: The Campus Hall also features a ground floor café as well as group rooms, study areas and party spaces on the top floors, with roof terraces on several levels enjoying a magnificent view of the city and university.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

The shared areas are carefully graded from small and intimate communities to larger rooms for big occasions, to establish a balance between the common and the need for privacy.The Campus Hall is a low-energy construction made from quality materials that meets the strict Danish codes for low-energy class 2020 and gives priority to public transport and cycling – a bike for each resident is provided.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

The building’s overall energy concept is based on the optimization of passive design parameters such as shape, orientation, adaptation to climatic conditions, daylighting, ceiling heights and structural thermal mass, as well as a highly insulated and airtight building envelope, use of natural cross-ventilation, and extensive heat recovery from exhaust air, waste water and showers.

The three towers are constructed of bespoke, warm-toned greyish bricks, with slightly pronounced joints.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

The curtain walling also appears in warm tones, in a mixture of hardwood profiles and tombac panels. Despite its unique height, the student housing blends organically into the surrounding protected forest landscape, with its own park and small lake.

The surrounding landscape is designed in accordance with principles of sustainable use of resources, where soil balance, precipitation and wildlife habitats are considered in a recreational hierarchy of managed areas and wild nature.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

A series of precisely defined plots constitute activity areas and multifunctional garden spaces with features such as volleyball courts and sitting steps. They are distributed in proximity of the building, interspersed by nature with wetlands and reeds, and linked by a network of paths, which allow the rest of the Science Park and the University to experience the residence’s lush garden..

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

Campus Hall Student Housing University of Southern Denmark Gallery

Read more articles by Architizer

8 Top Transforming Apartments for Compact Living

Nathaniel Berman is founder of housely, a design and real estate blog tracking trends in domestic ar chitecture. Here, he explores the compact living trend and finds ingenious solutions for every personality type. With housing and rental prices rising, the days of finding an affordable apartment that also offers plenty of square footage are long gone,…

Winners of the Fifth Annual CID Awards Announced

From a park stairway in San Francisco with an almost lenticular effect to a beautifully minimal gray ghost of a house in Italy, 15 projects were recognized last week for their outstanding use of tile or stone. Each was honored in the fifth annual Coverings Installation & Design (CID) Awards, which took place in Chicago…

+