© Aslak Haanshuus Architects

Cabin Sjusjøen // Aslak Haanshuus Architects

Sjusjøen, Norway

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The cabin is located in Sjusjøen, one of Norway’s most popular area for cross-country skiing. The plot is sloping toward the wes overlooking the beautiful valley below.In the area it’s rapid an concentrated development of cabins and you have strong winds coming from the north. This makes it important to try to provide shelte from the wind and to establish private spaces close to the building.The building is organized as a volume put in the east-west axis of the plot, with a closed north facade and a open facade towards the south, giving great views of the valley below.

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

The volume is given L-shaped ends to provide sheltered entrance from prevailing winds to the north, and to establish private space to the south. With the floor and roof following the terrain through five different levels, the building is connected closely to the natural slope of the terrain.The plan is solved within a strict geometrical concept.

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

12 identical triangles makes the shape of the cabin, and the levels and interior rooms are organized within the geometry. Together with minimal detailing, this gives the building a dynamic and sharp presence.Larger windows are located by a covered terrace, within the kitchen and living room and through the hallway where the bedrooms are located.

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

The continuous windows are connecting all the rooms to the view of the valley. As a detached volume to the north-west, connected wit the covered terrace, are a storage room and a more private annex/bedroom situated.The cabin is built of prefabricated solid wood elements , visible in the interior walls and ceiling.

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

The walls and roofs outside are cladded with carbonized wooden boards, making the cabin stand out in the white winter landscape..

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

© Aslak Haanshuus Architects

+