© Martin Schubert

Building S, School of Business and Social Sciences, Aarhus University // Cubo

Aarhus, Denmark

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Building S, School of Business and Social Sciences, Aarhus University/ 10Architect Cubo Landscape Architect Thing & WainøEngineer Søren Jensen A/STraffic consultant VIA TrafficIntegrated artwork Rikke Ravn Sørensen and Kristoffer HultenbergLocation Aarhus, DenmarkClient Aarhus University, Business and Social SciencesThe Campus at Aarhus University is renowned for the superb architectural heritage. Erected in the 1930s, the architecture of the University is modern and anti-monumental, as an organic interpretation of the open campus in the center of a city.

© Martin Schubert

© Martin Schubert

© Martin Schubert

© Martin Schubert

It provides distinctive and solid evidence of how a major structure in an urban context can develop with beauty and with soul over a period of more than 70 years. Cubo has continued this tradition in the recent additions to the campus and the designs of the new faculties in this listed context was and still is challenging and commanding.
The School of Business and Social Sciences is a broad business school and one of the four main academic faculties at Aarhus University.

© Martin Schubert

© Martin Schubert

© Cubo

© Cubo

In the new main entrance building the architectural bonds to the given surroundings is evident, but they appear with modest though clearly distinctive features. As a main motif of the University the gables represent an important key to the understanding of the architectural language. The nerve of the new building – and the focal point of the Business and Social Sciences campus – is the open multi-purpose area stretching throughout the length of the building like a pedestrian street.

© Cubo

© Cubo

© Cubo

© Cubo

The area is two storeys high and connects the outside street level with the campus main “street”. Here the canteen caters for the campus people, and the area also serves as a venue for conferences, lectures and concerts with a seating capacity of 1000 and a stage area that can be raised or lowered, depending on the situation.

© Martin Schubert

© Martin Schubert

© Martin Schubert

© Martin Schubert

Kitchen and buffet situated behind the open transparent stairway forms the vertical connection in the building.Building S is the students’ building with large common areas and new facilities for student organisations and student guidance service. The five-storey, 11,000 sq m building has 600 individual study spaces, meeting rooms and rooms for study groups, offices, modern classrooms and relaxing lounge environments.

© Martin Schubert

© Martin Schubert

© Martin Schubert

© Martin Schubert

The multi-purpose area also offers a large number of study spaces for students who prefer more social surroundings for their studies. The two basement levels offer underground parking for 130 cars and hundreds of bicycles.

To ensure a uniform distribution and the right variation of colors in all the façades, six different types of bricks from three different brickyards were supplied ready-mixed.

© Martin Schubert

© Martin Schubert

© Martin Schubert

© Martin Schubert

The colors resembles the expression of the original buildings by C.F. Møller from 1963, which have coal burnt bricks as opposed to the gas burnt bricks used in the newer buildings.

Aarhus University’s student building was inaugurated in August 2012, and was awarded the City of Aarhus 2012 Architecture Prize on 1 October.

© Cubo

© Cubo

© Martin Schubert

© Martin Schubert

The jury particularly focused on the accommodating atmosphere of Building S and also stressed the features and its contribution to campus: a daily meeting place for students, an architecturally well-proportioned and beautiful addition to the university campus, new study areas and a venue for big parties and other events.
.

© Cubo

© Cubo

© Cubo

© Cubo

Building S, School of Business and Social Sciences, Aarhus University Gallery

“The Future of Shade” Urges Designers to Consider the Future of Wellne ss

Hospitals designed within the 20th century often prioritized technology and efficiency and produced functional buildings that overlooked an important aspect of patient care: connections with nature. For that reason, landscape architects like Daniel Winterbottom, professor at the University of Washington, are championing wellness gardens and their benefits for patients. As a result, major treatment centers…

© John Gollings Photography

Nanyang Primary School // Studio505

Singapore

+