© Ingenieurbüro Hans Dobler

Bruggerberg // Ken Architekten BSA AG

Brugg, Switzerland

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

This building defies the conventional idea of what a terraced house should look like. The 16 condominium apartments are fused like islands into an overall form with clearly defined edges. The shape clings to the contours of the existing terrain, reacting to the course of the slope with differentiated oblique angles.

© Ken Architekten BSA AG

© Ken Architekten BSA AG

© Ingenieurbüro Hans Dobler

© Ingenieurbüro Hans Dobler

With its choice of materials, coloration, lack of detail, and large scale, the volume seems to be part of the Bruggerberg hill. Eight simply structured 4.5 to 5.5-room apartments are arranged along the east and west sides of a central stairway. The main floor of each flat has floor-to-ceiling windows across its entire breadth, facing onto a terrace.

© Hannes Henz

© Hannes Henz

© Hannes Henz

© Hannes Henz

Rooms can also optionally be separated off with lightweight partition walls. The garage on the ground floor serves as a noise barrier toward the busy main street. On the other floors, stout balustrades and the closing-off of the terraces at the sides create quiet, private living areas and outdoor spaces..

© Hannes Henz

© Hannes Henz

© Hannes Henz

© Hannes Henz

Bruggerberg Gallery

Read more articles by Architizer
© Format Elf Architekten

FORMSTELLE // Format Elf Architekten

Töging am Inn, Germany

© SPAN Architecture

Westport Poolhouse // SPAN Architecture

CT, United States

+