© Mark Herboth Photography

Bioprocess Innovation Center // Clark Nexsen

Morrisville, NC, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Located in a dense hilly forest on a narrow peninsula of land, the Bioprocess Innovation Center responds to the rich topography as it weaves together building and landscape. The existing land-forms are preserved and reinforced through terraced parking with a public path that steps down the hillside. The design organizes along the path and is comprised of a series of sliding tubes that float above the forest floor as they frame views into the landscape and connect the occupants with nature.

© Mark Herboth Photography

© Mark Herboth Photography

© Clark Nexsen

© Clark Nexsen

The design fosters collaboration as the path transitions into a collaborative walkway inside with multiple types of gathering spaces.Integrated A/E firm Clark Nexsen provided all architecture and engineering design services. The design responds to the existing landscape to develop a composition which actively engages and unites the built forms with nature.

© Clark Nexsen

© Clark Nexsen

© Mark Herboth Photography

© Mark Herboth Photography

A narrow peninsula of land formed by two small creeks provided the opportunity to orient the building along the peninsula’s east west spine as it rests upon the rela-tively flat grade and can capitalize on the south facing orientation. The parking lot engages the sloping topography through terraced levels which transition to a stepped pathway.

© Mark Herboth Photography

© Mark Herboth Photography

© Jordan Gray

© Jordan Gray

Inspired by the qualities of transparency produced as natural light filters through the layers of a deciduous forest, the building’s form reflects the overlapping qualities in its geometry and formal composition. The form is also a clear expression of the building’s program organized into three principal bars: a laboratory bar, an administrative bar and a public space bar.

© Clark Nexsen

© Clark Nexsen

© Mark Herboth Photography

© Mark Herboth Photography

These three forms along with the internal planes and volumes overlap and extend past one another evoking the for-est’s transparent qualities. Each of the bars are clad in a unique skin which is sliced and carved at the ends to create spaces for research and collaboration.

The project re-conceptualizes the role of a research laboratory building as a “home for a team of scientists.” The project fosters a strong sense of community, despite the isolated suburban set-ting.

© Mark Herboth Photography

© Mark Herboth Photography

© Mark Herboth Photography

© Mark Herboth Photography

A central public path runs from the terraced parking through the two-story entrance and lobby space where scientists mingle, then back into nature on a west facing outdoor terrace with views of the setting sun. The path is lined by a single alley of trees with benches and connects people to both nature and to one another as they interact along the path.

© Clark Nexsen

© Clark Nexsen

© Clark Nexsen

© Clark Nexsen

The entrance lobby is an active liv-ing space which encourages collaboration through shared multilevel meeting spaces..

© Clark Nexsen

© Clark Nexsen

© Clark Nexsen

© Clark Nexsen

Bioprocess Innovation Center Gallery

Read more articles by Architizer
© A R D designs l Dina Al Ahmad

ARD334 // A R D designs l Dina Al Ahmad

Amman, Jordan

KRION Is the Solid Surface Material That Knows No Bounds

KRION by Porcelanosa is the leading-edge material that is supremely capable, across the board.

+