© Dave Burk, Hedrich Blessing Photographers

Barnsworth Exhibition Center // Students of the Illinois Institute of Technology – Barnsworth Studio

Plano, IL, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

On September 14, 2008 heavy rains caused the Fox River in Plano, IL to spill its banks and flood Mies van der Rohe’s Farnsworth House. The flood damaged the house and the furniture within, specifically a large wardrobe that was added to the house at the request of Mies’s client Edith Farnsworth.

© Dave Burk, Hedrich Blessing Photographers

© Dave Burk, Hedrich Blessing Photographers

Unlike the other, smaller pieces of furniture in the house, the 12’ x 6’ x 2’ wardrobe is too large to be removed from the house in case of another flood. With the existing visitor center not able to accommodate this large piece of furniture, a need existed for additional exhibition space to display this historic piece of furniture.

© Students of the Illinois Institute of Technology - Barnsworth Studio

© Students of the Illinois Institute of Technology - Barnsworth Studio

Frank Flury, a design-build professor at Mies’s own Illinois Institute of Technology presented the project to his students and the team sought to design an adaptable exhibition space that solved the Farnsworth House’s need to display the wardrobe while being able to host events such as lectures and exhibitions. After many iterations and critiques the team decided it would be appropriate to design in the local vernacular, something similar to the farm buildings that are scattered over the nearby landscape.

© Students of the Illinois Institute of Technology - Barnsworth Studio

© Students of the Illinois Institute of Technology - Barnsworth Studio

The studio designed a contemporary round barn, simple and compact; the round floor plan creates a natural exhibition space. The interior walls are segmented while the exterior walls feature vertical board and batten siding to create a continuous curve. The walls are free from openings providing extensive display space while a simple and elegant lantern sits atop the space to allow the penetration of natural light.

© Students of the Illinois Institute of Technology - Barnsworth Studio

© Students of the Illinois Institute of Technology - Barnsworth Studio

The costs of the project were completely fundraised by the students, through kickstarter and the help of local businesses. Much creativity went into recycling and conserving material, including using all of the lumber scraps from the project to create an end-grain floor.
.

© Students of the Illinois Institute of Technology - Barnsworth Studio

© Students of the Illinois Institute of Technology - Barnsworth Studio

Barnsworth Exhibition Center Gallery

Read more articles by Architizer
© Hames Sharley

Whyalla Regional Cancer Centre Redevelopment // Hames Sharley

Adelaide, Australia

© Thomas Jantscher

School “Le Marais du Billet” // Graeme Mann & Patricia Capua Mann architects dipl. epfl fas sia

2, Route de Lausanne, Cheseaux-sur-Lausanne, Switzerland

+