© Dirk Weiblen

BAOBAO // LINEHOUSE

Shanghai, China

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Linehouse was commissioned to create a new branded architectural language for 甘其食BAOBAO, the first of many stores to line the streets of China and the US, selling the traditional Chinese street food baozi – steamed bread buns filled with meat, vegetable or sweet stuffing.

Linehouse created a spatial narrative that married with the brand’s ethos: from garden to plate, using the freshest vegetables in handcrafted baozi.

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

In doing so they played with the concept of inserting a glass greenhouse building for the exhibition and growth of plants.Linehouse proposed a series of house frameworks. The chefs occupy the greenhouse and their performance of rolling, handcrafting and steaming the baozi is framed by this insertion. At high level, a shelf wraps the framework with drooping greenery and branded icons stamped on the back surface.

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

At lower level a high leaner also wraps the structure, with hanging lights allowing guests to linger and observe the activities within the kitchen.The greenhouse is composed of hand glazed green tiles, two tones of wood and glass. This house extends out to the street, operating as a leaner for guests, and further framing the activities within to the exterior.

The cashier / service area plays on the idea of a wheelbarrow and garden tools, allowing the menu boards to hang from above.

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© olivier hero dressen

© olivier hero dressen

Bluestone cobbles line the floor in the customer area creating a sense of the garden path, and the streetscape beyond. Two leaner tables sit adjacent to the greenhouse. Wood panels rest on a framework, with white metal threading through to become a mechanism for the lights to hang upon.Linehouse was commissioned to develop the branding and graphics for BAOBAO.

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

Bold graphics of a wandering pig, a family of vegetables from the garden and BAOBAO are repetitively stamped on the adjacent glass. The BAOBAO logo is embossed in a darker tone of wood into a pivoting panel on the façade and a wood cut out logo is displayed on the shelf on the exterior.

With six new BAOBAO shops now open at locations including Alibaba campus in Hangzhou and in Shanghai’s former French Concession, the newest BAOBAO is nestled among the greenery of Tongji University.

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen

The angular greenhouse structure extends above an exterior terrace, framed with layered graphics on sliding wooden panels. Year of completion: 2015 & 2016Architect: LinehousePhoto credits: Dirk Weiblen (all) & Olivier Hero Dressen (image 6)Graphic designer: Evelyn ChiuArea: 62sqmAddress: 65 Chifeng Road, Yangpu, Shanghai1239 Siping Road, Tongji University, Shanghai.

BAOBAO Gallery

Read more articles by Architizer
© gmp von Gerkan, Marg and Partners Architects

Icons of Design: Shenzhen’s Monumental Building Projects

Few cities have undergone radical urban transformation like Shenzhen. Designated as China’s fi rst Special Economic Zone in 1980, this market town of 30,000 people experienced an explosive population increase to 10,000,000 inhabitants over the last 30 years. Shenzhen’s powerful economic status drove massive building projects across the city; new architecture seemingly emerged overnight, continuously reshaping…

Towering Transformation: 2 Architects Tell the Story of their Stunning Castle Restoration in Spain

Faced with the restoration of a tower built in the 13th century by the Arabs of the Nazari kingdom, architects Mercedes Miras Varelas and Luis Castillo Villegas bring a historical building back to life and design a distinctive extension to respect traits of the existing structure. Set on the edge of a cliff in the…

+