© Simon Devitt Photographer

AUT Lecture Theatre // RTA Studio

Auckland, New Zealand

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The brief called for two lecture theatres, one larger (300) than the other (150), together with a larger multifunctional foyer/exhibition/function space. This lead to the conception of 2 respectively contrasting metaphysical conditions to generate architectural form:1. Landform2. SkyThe ‘landform’ houses the two lecture theatres. These geomorphic forms rise out of the volcanic geology of the region (lying buried below the ground surface).

© Simon Devitt Photographer

© Simon Devitt Photographer

The smaller of the two theatres slides out of the other. This cave-like form offers the necessary architectural attributes to control the interior conditions required for high-tech audio-visual lecture theatres.
The ‘sky’ encloses the multifunctional space by way of clouds clinging to the landform and covering the plateau below. This floating series of roofs allows a flexibility of function to occur below by way of operable walls and furniture arrangement.

© Simon Devitt Photographer

© Simon Devitt Photographer

The layering of roofs in a saw-tooth formation also allows natural light to enter the space like sun through the clouds.The building seeks to respond to its unique context and location in the Pacific Rim by acknowledging the local aspects of the site and the culture of Auckland:The geomorphology of the site has evolved from unique events both volcanic and subsequently sedimentary and metamorphic.

© Simon Devitt Photographer

© Simon Devitt Photographer

This has left a Geological Encryption seen in the stratification of the surrounding landform. Auckland has one of the largest and most diverse occupations of Polynesian people in the world. Tattooing is common to all these cultures. This Cultural Encryption can be seen in a cross section of Aucklands’ people.This Campus has a Health Care focus on its education programme.

© RTA Studio

© RTA Studio

DNA is the Genetic Encryption that is the ‘building block’ of the human anatomy.

The building utilises a number of ecologically sustainable principles: mixed mode ventilation, recycled carpet tiles, rainwater harvesting, low energy light fittings, passive solar design, low embodied energy materials..

© Simon Devitt Photographer

© Simon Devitt Photographer

AUT Lecture Theatre Gallery

Read more articles by Architizer
© Lic. Luis Alejandro ONtiveros M.

2073 OFFICE BUILDING: engraving domesticity // NMD | NOMADAS

Maracaibo, Venezuela

© Didonè Comacchio Architects

house PB // Didonè Comacchio Architects

Rosà, Italy

+