© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

Attabotics HQ // Modern Office of Design + Architecture (MODA)

Calgary, Canada

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

When we first met with our client – a Calgary-based robotics company – to discuss the design brief for their new 12,000 sm manufacturing and office headquarters, they succinctly expressed what they didn’t want; a boring box. Taking this as our point of departure, we initially identified three primary design challenges: a) meshing the scalar and programmatic requirements of the two seemingly dichotomous programs of manufacturing and office space, b) negotiating through the challenging zoning and by-law regulations presented by our site, which is located immediately adjacent to the YYC International Airport, and, c) creating architecture that would challenge the status quo of the office typology and foster a culture of openness, sharing and collaboration.

To begin with, we partially recessed the parking and the first two floors of manufacturing into the landscape, carving out voids to provide for light, entry and loading requirements.

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

This move produced a topographical plinth on which the office would take its place of prominence, while preserving the views of the open prairie landscape as much as possible. Additionally, the redistribution of earth on the site eliminates the need for earth to be removed from the site in excavation.

The wedge-like form of the building was shaped in part by its proximity to the airport and NAV Canada height restrictions.

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

This sloped form allowed us to maximize the amount of southern natural light available to all employees, democratizing that which is typically privileged to only the few executives within most office typologies. We programmed the resultant sloped roof as a habitable terraced landscape, which brings together an informal amphitheatre, exterior circulation, seating, vegetative landscapes, and terraces that are strategically carved into the roof.

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

This ‘social-scape’ of activity is carefully integrated with the program and circulation of the interior, resulting in a winding, mountain-like path that stitches different zones of the building together. By providing non-prescriptive paths of circulation throughout the building, we hope to spark unexpected interactions between occupants, fostering the open flow of information, innovation and ideas.

The building’s program is organized around a day-lit central oculus that reaches from the roof right down to the manufacturing floor, bringing natural light to all levels.

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

The oculus also acts as an impromptu gathering space for the dissemination of ideas; a sort of inhale and exhale space for the employees to collect for short periods then retreat back to their workspaces. In addition, the central nature of the oculus allows for passive ventilation, drawing daytime heat gain up and out via the stack effect.

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

Lastly, the mass timber structure greatly reduces the carbon footprint of the building, while adding a touch of warmth to the interior material palette.

We restrained from wrapping the entire building in glazing, opting instead to use it in a judicious manner – restricting it to the carved terraces along the inclined south-west facing roof-scape, to a narrow vertical element on the north façade, and to the panoramic southern window.

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

This selective hierarchy of views celebrates the expansive views of the city, the prairie, and the mountains to the southwest. On the east and west facades there is an intentional material shift to translucent polycarbonate panels. This reduces the amount of excess east/west solar gain and the associated load on mechanical systems, while also providing ample diffuse natural light for the office space, contributing to the overall well-being of the inhabitants.

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

© Modern Office of Design + Architecture (MODA)

By cladding the building exclusively in these two materials, the building will function as a beacon that radiates both light and spectacle out to the open prairie landscape. Credits:- MIR. (visualizations) .

Attabotics HQ Gallery

Lavish Living: 5 Châteaux To Visit in France’s Loire Valley Regi on

These opulent homes draw thousands of visitors to the region and make for a memorable day trip for a rchitects staying in Paris.

© ANACAPA

Off-Grid Guest House // Anacapa

Santa Barbara, CA, United States

+