© LMN Architects

Asian Art Museum // LMN Architects

Seattle, WA, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Harmonizing with the 1933 Bebb and Gould designed Art Deco building, the renovation and expansion of the Seattle Asian Art Museum is concurrently composed to integrate into the Olmsted designed landscape of Volunteer Park. The design represents the seamless integration of the building’s spectacular site with the museum’s mission for the 21st century: to showcase Asian art in conjunction with contemporary educational and conservation spaces.

A set of steps lead to the Art Deco lobby entrance on the west side of the building.

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

Once inside, the Entry Lobby connects to the Fuller Garden Court and unfolds into the new Park Lobby. All three spaces create a new circulation spine joining the building with the park, and the park with the building. The renovation and addition reaffirms the original character of the Fuller Garden Court as the central hub of the museum which not only provides access to the gallery spaces, but also establishes a sense of expectation that is reinforced by the two new portals that open to the Park Lobby.

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

The new lobby is the vertical connector to the program spaces and is composed mostly of glass, giving the impression that the space is floating in the landscape.

The circulation interconnects each volume, ultimately connecting everything to the park and the original elements. The Entrance Level encompasses all lobbies, existing gallery spaces, and an all-new 2,648 sq.

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

ft. gallery which adds significant additional space for the museum. The Ground Level and Basement Level have a similar building program composed of ancillary spaces, art storage, meeting spaces, and offices. The Ground Level also contains a library, conservation studio, 201-seat auditorium, and a community education space.

The renovation provided daylighting to the octagonal galleries using light boxes built into the ceiling that emulate natural daylight while providing the museum with a modern lighting system.

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

This artificial lighting allows the museum to set the stage for new art, better preserve their collection, and provide newfound flexibility for future displays.
The building components and the interior spaces have been renovated and organized to maximize program space and functionality as well as take advantage of their own tectonic identity.

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

In addition to the façade restoration work, major upgrades were completed to the walls, floors, and ceiling elements in the existing galleries to modernize the space to be structurally sound and meet code requirements.

The Seattle Asian Art Museum honors and preserves the architectural legacy of the historic building and integrity of
the park while providing space for deeper explorations of the diverse, artistic, and cultural traditions of Asia.

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

The new addition of a dedicated community education space provides visitors enjoyment and access to public programming and community events. The new expanded and renovated gallery space enables the museum to showcase more of its permanent collection and attract special exhibitions offering broader perspectives on Asia’s traditions and contemporary issues.

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

Reflecting a complex organization of requirements, the museum integrates nature, architecture, history, and art in a poetic and intimate scale..

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

© LMN Architects

Asian Art Museum Gallery

© Dianna Snape

Freycinet Lodge Coastal Pavilions // Liminal Studio

Coles Bay Rd, Coles Bay, Australia

The Future of Architecture: How Generative Design Will Change Cities F orever

The scale of generative design continues to broaden.

+