© Miller Kendrick Architects

Arthur’s Cave, Pop-Up Hotel // Miller Kendrick Architects

United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The cabin, known as ‘Arthur’s Cave’, was one of eight winning entries for Epic Retreats. The project was part funded by the Welsh Government’s Tourism Product Innovation Fund.Miller Kendrick’s design takes its inspiration from the ancient landscape of Wales but utilises modern construction techniques. The structure is a combination of CNC-cut birch plywood ribs and sheathing panels, which act together to form a composite structure.

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

The structural ribs are comprised of either three or five individual sections of plywood, tightly fitted together using ‘jigsaw’ joints with a high degree of tolerance. As a single internal material, the plywood provides both structure, finish, fixtures and fittings – including a plywood sink and bath. The faceted envelope is clad in locally- sourced Welsh larch boards stained black, with sheep’s wool insulation part-filling the cavity.Wherever possible the project has sought to use locally sourced materials.

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

The sheep’s wool insulation is from Ty-Mwar. The green larch cladding is from Esgair Forest who’s saw mill is adjacent to the site in neighbouring village of Machynlleth.The cabin is heated via a small log burner, has hot and cold water, LED lighting powered via photovoltaics and a self composting WC.The construction of the cabin took four weeks to complete.

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

The build was managed and built by EJ Ryder Ltd. who also assisted in the detailed design and provided expert knowledge of plywood construction and prefabrication techniques. The cabin was built with the Burford Farm Project in Shepton Mallet. The structural engineers were Momentum Engineering, London and the cost consultant was PMP Consultants, Birmingham..

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

© Miller Kendrick Architects

Arthur’s Cave, Pop-Up Hotel Gallery

Read more articles by Architizer
© MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Hanging Out: 7 Cantilevered Residences Framed in Steel

Steel changed architecture forever. Exploring the material through a residential lens, we’re looking at steel’s capacity to create inspiring forms and spaces.

Architectural Details: The Shed at Hudson Yards

The 200,000-square-foot structure features a movable steel and ETFE outer shell.

+