© Aldo Amoretti Photography

Arena du Pays d’Aix // Gulizzi, Auer Weber

Aix-en-Provence, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The new handball arena was a collaboration between Auer Weber, in Munich, and Christophe Gulizzi, in Le Tholonet. The lead firm was the building company Fayat, the client the SPLA Pays d’Aix Territoires, the conurbation authority of the Pays d’Aix, France. The arena is situated on a freeway intersection in the south-west of Aix-en-Provence.

© Aldo Amoretti Photography

© Aldo Amoretti Photography

© Aldo Amoretti Photography

© Aldo Amoretti Photography

The façade is made up of metallic ellipses stacked like layered contours. At first sight, the arena has no front or back – since every side of the façade is treated equally. Only the differently arranged ellipses indicate the front of the arena. The large form embraces an events hall for 6,000 to 8,000 spectators plus a smaller training hall.

© Aldo Amoretti Photography

© Aldo Amoretti Photography

© Aldo Amoretti Photography

© Aldo Amoretti Photography

The arena reacts to the site through geometrical modifications: the ellipses, hovering above another, arranged with a
much stronger shift towards the forecourt than to the other sides, thus forming a large canopy to welcome the visitors of the arena. The undersides of the protruding ellipses are illuminated to manifest the building as a whole.

© Aldo Amoretti Photography

© Aldo Amoretti Photography

© Aldo Amoretti Photography

© Aldo Amoretti Photography

In the evening the lights on the undersides additionally help to move the focus of the arena towards the forecourt. Credits:- Christophe Gulizzi Architecte – Christophe Gulizzi.

Arena du Pays d’Aix Gallery

The World Is at a Crossroads. Which Side of History Will Architects Be On?

The 2021 A+Awards invites architects to submit projects that challenge convention, helping to create more resilient buildings for future generations.

© VOIS architects

H_orizon // VOIS architects

Paros, Greece

+