© A2OFFICE

Apartment Remodeling VdC01 // A2OFFICE

Vila do Conde, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

A2OFFICE®Architecture and Coordination: Alberto Dias Ribeiro Location: Vila do Conde, Porto, PortugalContractor: In-proovPhotography: © AL.MA This intervention was made in an apartment located in a rooftop penthouse, 18 years old, with a dark and heavy interior. It was asked to do the best intervention possible spending a small budget, previously defined.

© A2OFFICE

© A2OFFICE

Two decades ago, the initial design did not anticipate the need for a toilet placed in the social area of the home to serve visitors. It was therefore necessary to perform both a division and a multiplication (depending on the point of view): one of the toilets was divided into two, one of the toilets has led to two.

© A2OFFICE

© A2OFFICE

And with this requirement, a new door entered into the redesign of the house.Moreover, the apartment was already well divided, social and private areas of the house were hierarchically organized. Some existing residual spaces were transformed into storage lockers, and mirrors were placed to increase the sense of visual space.

© A2OFFICE

© A2OFFICE

All existing carpentry was painted white. All of the toilet ceramics have been reused in an economic way: the black and beige colors gave rise to the dominant painted white; the ceilings have been designed with openings made of natural light. The ceramic floor in the existing social areas of the house was covered and homogenized with white cork plates.

© A2OFFICE

© A2OFFICE

This new material covered the entrance hall, kitchen, laundry, pantry, living room, and ended on the walls of the new toilet. The exterior balcony and terrace with approximately 1,185 square feet of floor area were also redesigned. It was used wood that brought its scent and comfort, and the 270º view did the rest.

© A2OFFICE

© A2OFFICE

.

© A2OFFICE

© A2OFFICE

Apartment Remodeling VdC01 Gallery

Read more articles by Architizer
© JUMA architects

Bos Bloemen // JUMA Architects

Ghent, Belgium

© Surfacedesign, Inc

Butterfly House // Surfacedesign, Inc

San Francisco, CA, United States

+