© AGi architects

Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic // AGi architects

Kuwait

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic building stands as a pioneer in the healthcare sector, where challenging issues such as privacy and security are addressed using a new model, in which courtyards attached to the façade are the driving element behind this unique typology.

The program occupies the entirety of the site, and from afar the building is viewed as a monolithic element solidifying its ground and creating a high walled fortress protecting from vandalism and maximizing privacy.

© AGi architects

© AGi architects

© AGi architects

© AGi architects

The courtyards are carved into the building, allowing for natural light into all the clinics. The concept of the façade generating light, views and ventilation is reversed; and the courtyards are brought inwards from the perimeter creating further privacy enhanced by a metal mesh with a geometrical pattern where sufficient light can penetrate, constructing a veiled threshold in between the exterior and the internal courtyards.

Due to the density and variety of the program presented in this clinic, the spaces are sectioned off into multiple self-sufficient departments, which can operate independently from one another.

© AGi architects

© AGi architects

© AGi architects

© AGi architects

Therefore easy orientation and navigation through the clinic is key, where each of the departments is color coded with sufficient signage throughout, to facilitate a universal way-finding technique.The Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic is viewed as an iconic progressive building, in which this vision could not have been apprehended without the generous donation of Mr.

© AGi architects

© AGi architects

© AGi architects

© AGi architects

Ali Mohammad Thuniyan Al-Ghanim.Photos by Nelson Garrido..

© AGi architects

© AGi architects

© AGi architects

© AGi architects

Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic Gallery

In Tokyo, A Luxury Brand’s Pearlescent Facade Reflects the Ever- Changing Urban Landscape

The opening of Louis Vuitton's Flagship Ginza Store signals a desire for material innovation on par with the clothing for sale within.

© TORJUS DAHL

Tappen Housing // Joliark

Tummelisas gata, Bromma, Stockholm, Sweden

+