© Atelier RZLBD

Albers House // Atelier RZLBD

Scarborough, Toronto, Canada

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Serene yet outrageous is the presence of Albers House in a typical residential street of Scarborough, Ontario. In its paradoxical behaviour, it both adapts to and resists against the existing conditions, performing very restricted yet radical transformation on the existing space and the neighbourhood. Albers House is a renovation-addition project, in which the existing bungalow is fully renovated in the inside and a new second floor is added on top.

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

Purging the existing house (i.e. removing any ancillary structures to the house) into its original shape, the genesis of the design process was the square footprint and the existing, off-centered interior staircase to maintain. Inspired by the square—and Homage to the Square by Josef Albers, artistically—and complying with the zoning by-laws which allowed for a larger floor area for the second-floor addition, the rational form for the new house was a stack of offset square volumes, radiating from the central shaft containing the staircase, the void, and the large square skylight.

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

The staggered, triple-height void, which culminates in the square skylight, not only provides a poetic light source, but also offers itself as an axis mundi, drawing one’s sight and mind zenithally among horizontal walks of the body. Its experience is most dramatized on the second-floor bridge, which, flanked by the two voids, evokes a sense of release from the ground, towards the big, open sky above framed by the square skylight.

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

The feature wall along the void, composed of rectangles either subtracted from or added to it, is a constantly changing painting by light and shadow. The various programs of the house are arranged around this functional and totemic spine, in accordance with the unifying spatial order. On the exterior, the house is an abstract geometry coloured in the gradation of greys—from the flat grey of the stucco, the reflective grey of the metal cladding, to the dark grey of the belt of the flat roof.

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

© Atelier RZLBD

The formal simplicity of Albers House is like a remedy to its cluttered surroundings. It reminds for the people what a house could be, inspiring optimism for life.Project credits:Client: PrivateBudget: Withheld Architect: Atelier RZLBDProject Lead: RZLBD (Reza Aliabadi)Project team: James Chungwon ParkStructure: TEG Structures Mechanical: Ramin RiahiConstruction Management: Maxamin HomesArchitectural Photography: Borzu TalaieLocation: Ontario, Scarborough, Greater Toronto Area (GTA) Basics: Two-storey wood & steel structureLot: 5000 sqft / 465 m2Living Area (GFA): 1725 sqft / 160 m2 Design: 2019-2020Completion: Winter 2022.

Albers House Gallery

© McKinley Studios

Aeon Health Clinic // McKinley Studios

Calgary, Canada

Nha Than Thien 003 by Global Architects & Associates

Hanoi Housing Offers a Fresh Take on a Staple Element of Modernist Des ign

In Vietnam's capital city, architects are fusing local and modernist aesthetics, resulting in a uniq ue iteration of the classic brise-soleil.

+