© Robert Konieczny KWK Promes

Aatrial House // Robert Konieczny KWK Promes

LocationThe house is situated in Poland, close to Opole. Majority …

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

LocationThe house is situated in Poland, close to Opole. Majority of low density settlement in the surroundings is formed of “cube – houses”, buildings typical for the 1970’s.IdeaOne hectare site near the forest, where the building is designed has only one weak point: south-western access. An obvious conflict develops between the driveway and the garden.

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

The idea arose to lower the driveway in order to separate it from the garden. This prompted another idea – of a driveway leading inside to the ground floor level, from underneath the building, which became possible thanks to the creation of an inner atrium with the driveway in it.

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

New type of the houseAs a result, the building opens up onto all sides with its terraces in an unrestricted manner, and the only way to get into the garden is through the atrium and the house. This in turn has made it possible to obtain a new spatial model of the house, which is the reverse of an atrial building.

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

The aatrial house is closed to the inside and opened to the surroundings.Structure and materialsThe gateway is situated in the highest point of the site sloping to the east side. The 10 metres wide driveway following slope’s declivity, was additionally lowered underneath the ground level, while the garden was partly raised above this level.

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

As a result, the garden is separated from the driveway and the surroundings with a 2.5m high retaining wall. The building was situated on the garden level. For the sake of neighboring buildings, typical polish “cube – houses” arisen it 1970’s, the structure of the house results from various transformations of a cube.

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

As a result of stretching and bending particular surfaces of the cube, all the walls, floors and ceilings were defined, together with inner aatrium and terraces. This principle of formation has not only created the structure of the house, but also defined interior and exterior architecture, including use of materials.

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

The building is a reinforced concrete monolith, and concrete is at the same time the finishing material of the transformed cube, while all additional elements are finished with dark ebony.The driveway and retaining walls were made out of quarried granite blocks, the material characteristic for the surroundings..

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

Aatrial House Gallery

Read more articles by Architizer
© Crosson Architects

Hut on Sleds // Crosson Architects

Whangapoua, New Zealand

© RTN Arquitectos

MB House // RTN Arquitectos

Tigre, Argentina

+