© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

A New Flowing Campus Growing from The Old Chessboard // Yunchao Xu/Atelier Apeiron

Shenzhen, China

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

 

Text description provided by the architects.

“Shenzhen is becoming the world’s most densely built super city, and the most lack of campuses is the venue for activities. If you can create a vertical playground that allows children to play in ten minutes between classes, it would be great!” –Yunchao XuBackgroundThis is a low-cost regeneration and expansion project of the old campus.

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

Due to the shortage of land, the school needs to build a new junior high school building on the original campus playground to meet the 1,500-degree gaps. The new school building will inevitably bring huge pressure to the original campus environment.

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

There are not enough outdoor activity spaces for teachers and students in the school, and the average outdoor activity space per student is less than 5 square meters.Strategy to the cityFacing the city, the two borders of the campus adopt different avoidance strategies: forward platforms to give way to the sunlight impact of the high-rise residential buildings on the south side, and reverse platforms to avoid the noise impact of the main road on the west side of the campus.Embracing the old campusFacing the old campus, the new campus did not continue the traditional fishbone layout of teaching blocks; instead, it used empty space and adopted a large enclosure layout to form an embrace between the old and the new, thus creating an open, three-dimensional, and flowing campus space.Flowing platformsThe setting of the large flat layer maximizes the requirements of the school’s future flexibility.

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

It can be set according to one grade for each level, or it can be set flexibly according to the class switch system. The classroom units are like pebbles, placed on a large and flowing platform.Three-dimensional playgroundsThe continuous wide outdoor platform encourages children to get out of the classroom more during the break, free to run, play, communicate, and even do exercises.

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

The total area of the three-story sky platform with a depth of 9m is equivalent to that of two 300-meter playgrounds, adding valuable outdoor activity space to the crowded campus.Canopy for sunshade and rainEach grade has its own playground between classes. The horizontal and continuous green plants on the platform are connected to the city and also increase the green vision of the campus.

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

Each platform has a 3-meter cantilever, which provides a shading of continuous space for students in Shenzhen’s subtropical climate.Unnamed spacesThere are many flexible transition spaces between the classroom modules, which have become students’ favorite unnamed spaces, sometimes as small galleries, sometimes as game corners, and sometimes just for kids to avoid the teacher’s vision.

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

It brings unlimited imagination to the children, and also leaves every child with their own memories.

A big yard full of lights
There are three vertical light holes surrounding the large courtyard, deep underground to provide natural sunlight and ventilation for the library, gymnasium and activity room, and at the same time alleviate the impact of large-scale buildings on the campus environment.

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

In the evening, caves become bright and play with light and shadow, making the campus a small and warm town to inspiring more campus public events.Project Videohttps://vimeo.com/537645846/a863d33021.

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

A New Flowing Campus Growing from The Old Chessboard Gallery

Read more articles by Architizer

25 Best Architecture Firms in India

These architecture firms are leading the way in India and beyond.

© Aguirre Architecture

RV3 HOUSE // Aguirre Architecture

Uberlândia, Brazil

+