© Sohrab Rafat Architecture Group

A House in memory of Rostam // Sohrab Rafat Architecture Group

Iran

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The project is located on a 1,950 m2 land in a mountainous area, and is comprised of a 240 m2 service building and a 250 m2 villa.

The client is a horse admirer and has selected this land because of the area’s potential for riding and raising horses.
The project was named after the client’s first horse – A House in memory of Rostam.

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

One of the project’s challenges was the collection of rain water and water from a spring on the northern and western sides of the lot, which swamped the land and went to waste.
After completing necessary studies, we were able to collect the water in culverts and water features on site, and after filtration, use it for the complex and for watering the landscape.

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

What is left unused is directed to lower level lands through two recently constructed qanats (underground waterways).
The main villa is located in the center of the land, with its back to the service building, in order to meet the client’s requirement for separating the two buildings – especially the pool – from one another without using fencing.

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

In this way any circulation related to mechanical/plumbing issues, tending the horses, or kitchen services will not interfere with the privacy of the villa.
Other requirements of the client or physical conditions of the context that affected the design Were:
• Untouched views of nature and the mountains, which desired an unobstructed view

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

• Direct access from bedrooms to pool
• Creating a sense of privacy and security while maintaining a close connection with the natural surroundings
• Locating the “public” spaces on the upper floor, which has better views of the surroundings
• Minimizing the buildings’ footprints in order to maximize the landscape

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

• Using simple, pure forms and material
• Short construction time due to local weather conditions and client’s desire for quick occupancy, as well as being economical
The above-mentioned issues led to the formation of the project as two pure rectangular cubes that meet the requirements of the project.
.

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

© Sohrab Rafat Architecture Group

A House in memory of Rostam Gallery

Read more articles by Architizer

The Art of Architectural Graffiti, According to Instagram

Graffiti is a word weighed down by negative connotations, primarily due to its inherently illicit na ture. The word has long been owned by hooded figures that emerge in the dead of night armed with spray paints, scrawling tags across the external surfaces of buildings and bridges, leaving their mark against the will of the city.…

© ARAD Office

[BW7] // ARAD Office

Tehran, Iran

+