© Morris Adjmi Architects

520 West 20th // Morris Adjmi Architects

New York, NY, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Located just off the High Line, this new office building incorporates an existing brick structure that is one of the few remaining vestiges of Chelsea’s industrial past. Rather than compete with the high-profile architectural spectacles that have transformed the renowned art district, the original warehouse was rehabilitated as a reminder of the neighborhood’s history.

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

However, hovering above it, a cantilevered addition reflects more contemporary values to bridge the past and the present.The original warehouse, more recently used as a parking garage, was barely altered by the design team. Its exterior was preserved exactly as found, with patches of discolored brick and faded advertisements left intact.

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

Inside, the generous ceiling heights of the original building remain, as do the original concrete, brick and timber elements that imbue the office space with warmth and historic resonance. These same materials reappear in the new lobby, alongside board-formed concrete walls. A custom reception desk and large feature wall inspired by the work of Carl Andre, built using repurposed railroad ties that recall the nearby High Line, instill in the lobby an artistic sensibility fitting the gallery-dense neighborhood.

The historic integrity of the warehouse is preserved with the help of two new vertical cores that support the glass and steel addition.

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

Derived from car elevators that once anchored the building’s east and west sides, these cores carry vertical circulation and mechanical systems through both structures, emerging like masts to support the glass and steel box spanning between them..

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

© Morris Adjmi Architects

520 West 20th Gallery

© RISOU

MINIMAL HOUSE // RISOU

Ho Chi Minh City, Vietnam

Architectural Heavyweight: SOM Builds a Community Hub with Heavy Timbe r

With glulam girders and joists with plywood decking, the Billie Jean King Library showcases new appr oaches to building with heavy timber.

+