© khoo guo jie

#5 // Studio Wills + Architects

Singapore

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The brief requirement for #5 was a house maximized to the permissible building volume stipulated by planning requirements, a lap pool and a standard schedule of accommodation of Living, Dining, 6 rooms and support facilities.

The site faces a major thoroughfare, is flat and non-descript. Maximized to its permissible building volume, this can be a potentially over-sized house for a family of 4 (parents and teenage daughters) and their 2 helpers.

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

The strategy of fragmentation was thus adopted to fragmentize the volume into comprehensible parts.

In order to accommodate a sizeable lap pool of 3 meter width along the side garden, the building had to be set-back by an additional 1 meter beyond the 2m building set-back line. This was considered to be undesirable due to the reduced building foot-print.

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

Resolution was found by a shift of 1 meter back to the 2m building set-back line, in the upper levels, to regain the otherwise reduced building footprint.

This strategy was adopted in the making of the PLANS, SECTIONS and ELEVATIONS resulting in multiple ‘gaps’, between wall and roof planes, for light and ventilation.

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

Roof planes were further titled away from the western sun in order to shelter the interior spaces from the tropical heat and look to the distant whilst escaping the prying eyes of its immediate neighbors.

Shades of grey, contrasting materials and textures and lighting quality were appointed across the entire section of the building to accentuate the fragments and heightens one’s experience of the entire house which oscillates between light and shade, open and enclosed, expansive and compressive spatial qualities.

#5 was a study in the making of tropical living spaces, in a dense urban environment, that is at once open yet private.
.

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

© Studio Wills + Architects

#5 Gallery

Read more articles by Architizer
© Ole Sondresen Architect

Out of Office: Workplace Innovation in the Age of the Sharing Economy

You'll never want to work from home again.

Millennials vs. Baby Boomers: Bridging the Generation Gap in Architect ure

There is a Grand Canyon–esque divide that exists between the baby boomer and millennial genera tions within architecture. The Great Recession in the late 2000s is mostly responsible for creating this gap, which seemingly skips over an entire generational category, Gen X. This void has limited the amount of transitional opportunities between generational groups leading to…

+