© Michael Moran Photography

36SML Beach House // LEVENBETTS

Amagansett, NY, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Dividing a 1-1/4 acre square lot into three yards, the house re-configures the typical suburban lot organization of front yard / back yard where the driveway is in the front and the pool is in the back. In contrast, 36SML House has three yards. Each yard is programmed according to its activity: a recreation yard toward the south with a pool, a garden yard facing west and an auto yard for cars, motorcycles and go-karts.

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

Framing each yard, the house becomes a three spoke division between these yards. At the ground floor the three spokes divide into a living wing, kitchen wing and garage wing; whereas the second floor is divided into a guest wing, a children’s wing and parent’s wing.

At the intersection of the three spokes at the second floor is an outdoor sun deck / evening movie watching amphitheatre that doubles as steps up to the roof deck with views to the ocean.

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

At the ground level, the space below the amphitheatre is the drive through breezeway providing access to the garage and auto courtyard. At the ends of each spoke on the second level, the house cantilevers out off of its first floor base. The braced steel structure is designed to resist gravity loads as well as the intense lateral wind loads that occur near the beach.

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

These structural elements are visible throughout the house through the large glass openings at the ground level. The house is clad in concrete panels: GFRC custom formed panels at the lower level and smooth cement board panels on the upper level. The windows have sliding perforated aluminum screens for sun shading and privacy.

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

Inside the finishes are concrete with white oak floors and cabinets..

© Michael Moran Photography

© Michael Moran Photography

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

36SML Beach House Gallery

Read more articles by Architizer
© Skidmore, Owings & Merrill (SOM)

Wild Mile // Skidmore, Owings & Merrill (SOM)

Chicago, IL, United States

7 Ground-Breaking Perspectives on the State of the Design World

rocagallery.com shares wisdom from the best creative minds of our time.

+