MAD Architects’ Sculptural “Wormhole Library” Is Under Construction in China

As part of a plan to rejuvenate Haikou’s coastline, MAD Architects has designed a sinuous, airy library getaway.

Nathan Bahadursingh Nathan Bahadursingh

Architects: Showcase your next project through Architizer and sign up for our inspirational newsletter.

MAD Architects has released its design for a beautifully curved, concrete library in Haikou, Hainan Province in China. Called the “Wormhole Library”, the structure sits along the coast and will serve as a getaway for those wishing to temporarily remove themselves from the hustle and bustle of everyday life.

Image by SAN

As stated by MAD Architects, “The sensuously curved pavilion appears to be a ‘wormhole’ that transcends time and space.” The library will serve as a multi-functional building, allowing visitors to read, enjoy views of the sea and attend outdoor performances. “Wormhole Library” forms a part of the Haikou Bay rejuvenation plan, which is an initiative that was launched in 2019 by the local government to enhance the use of public spaces along the Haikou coastline. A series of pavilions by both domestic and international architects is being planned, with “Wormhole Library” set to be the first one completed. 

Wormhole Library

Image by SAN

The structure is composed of white concrete. The curved concrete walls connect the ceiling, the ground and the walls together, allowing the library’s façade to be read as a continuous surface. In order to ensure accuracy and seamlessness across the curved surfaces, the structure is being cast using both a CNC and 3D printed model. In addition, all mechanical, electrical and plumbing components have been hidden within the concrete cavity to allow for visual consistency. 

Image by SAN

Holes of varying sizes puncture through the building allowing the architecture to breathe, while letting natural light flood the interior. Exterior corridors provide shaded areas for visitors to stop and rest. 

Image by SAN

The library is composed of two parts: A 7,430-square-foot reading space that can store approximately 10,000 books, a café and a terrace, and a 3,230-square-foot public rest area that contains a bicycle parking system, public bathrooms and shower areas. 

Image by SAN

Curved sliding doors and retractable glass curtain walls provide expansive views of the sea and also serve to enhance overall airflow and ventilation. In response to local weather conditions, the roof on the sunny side of the library is cantilevered to achieve comfortable temperatures, making it a more sustainable and energy-saving building. 

Image by SAN

The Wormhole Library is currently under construction and is scheduled for completion in 2021.

Architects: Showcase your next project through Architizer and sign up for our inspirational newsletter.

+