© Lake|Flato Architects

Hog Pen Creek Residence // Lake|Flato Architects

Austin, TX, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Hog Pen Creek Residence sits on the tree-encompassed confluence of Hog Pen Creek and Lake Austin. The owners envisioned a space that would celebrate outdoor living and maximize the lake’s tranquil views. The 5-acre site is quickly reduced to a one quarter acre buildable area thanks to easements, a flood plain, and building setbacks.

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

Pecan and cypress trees shroud the eroded shoreline. These challenges yield an L-shaped design that successfully answers the site constraints. A one story west wing lies low to the ground with a two story main house tucked in the trees. Outdoor covered porches and walkways seamlessly blend inside and out.

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

A stair-stepping boardwalk spine connects all elements of the house to the lake, so that one enters and exits by walking over water. A 75-foot lap pool fits tightly on the west end, underneath the weight of the house, accommodating the owner?s off-season triathlon training. The house?s weight rests on a concrete shell supported by steel piles bearing on the rock layer deep below the grade.

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

The pool sits in a second concrete shell built inside the supportive shell. A pool within a pool, the shells are separated by insulation and waterproofing layers to move independently of one another, preventing cracking.

The main living area, a two-story single width volume with a master bedroom loft and porches on either end, enjoys cool prevailing breezes and shade from adjacent oak trees.

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

A movable, barn-like door, the bedroom wall provides privacy when needed from the living room below, allowing the house to be both intimate and airy. A fallen pecan tree is used to craft many interior furnishings including the dining table, bathroom vanities, crafted shelving and custom office desks. Intricate design combined with a high level of detail and reverence for materiality result in a unique home..

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

© Lake|Flato Architects

Hog Pen Creek Residence Gallery

© Brett Boardman Photography

Mountainside House // Hill Thalis Architecture + Urban Projects

NSW, Australia

© Tim Griffith

Jinao Tower // Skidmore, Owings & Merrill (SOM)

Nanjing, China

+